A GYŰJTŐ...

KONDOR BALÁZS

Vasúttörténeti magángyűjtő - Tárlattulajdonos 

1979. november 29-én születtem Szombathelyen, többgenerációs vasutas család sarjakánt. A vasútforgalmi szakközépiskola befejezését követően váltókezelőként kezdtem a vasúti szolgálatomat, majd - gyermekkori álmomat megvalósítva - forgalmi szolgálattevőként dolgoztam. Munka mellett szakirányú felsőfokú tanulmányokat folytattam közlekedésmérnöki, majd menedzsment és közgazdasági tudományterületen. Szombathelyen és Szolnokon középvezetőként irányítottam a forgalomszabályozás háttérfolyamatait, jelenleg a budapesti régió forgalmi osztályát vezetem.

Akik ismernek, tudják, hogy rettenetesen precíz és maximalista vagyok, alapelvem József Attila után szabadon: "Dolgozni csak pontosan, szépen, ahogy a csillag megy az égen, úgy érdemes." A munka szempontjából az előző gondolaton túlmenően a "rend, fegyelem, igényesség" ars poeticáját vallom és követelem meg következetesen, amely nem mindig eredményez osztatlan népszerűséget, de hosszútávon meghozza az elvárt eredményt! 

Az életem a hobbijaim műveléséből áll... A munkám a hobbim, ezért szerencsés vagyok, mert ugyebár a hobbit nem kényszerből csinálja az ember... Rajongok a vasútért már gyermekkoromtól, ami nem csoda, hiszen a felmenőim dédnagyapámig vasutasok - pályavasutasok! - voltak: az ereimben folyik... Szabadidőmben tanulok, mert azt a mai változó világban nem lehet abbahagyni, mondhatni már az is a hobbim! Mindenkinek tudom ajánlani, ugyanis az életben az egyetlen dolog, amit nem tudnak elvenni SOHA és a látókört folyamatosan szélesíti, az élet dolgainak mindig újabb és újabb szemszögből történő megközelítésére inspirál! Szintén a hobbim a régi vasúti "cuccok" gyűjtése: többek között van sapka, bélyegző, lámpa és utasellátó gyűjteményem, de számomra a legkedvesebb a közel 600 példányos utasításgyűjteményem, amely első és legrégebbi darabja a "Magyar Királyi Államvasuti Rendeletek Tára" 1889-ből. Egy kissé elrugaszkodott dolog, de saját biztosítóberendezésem is van, amelyen kezdtem a vasúti szolgálatomat, a kerti vasútról már ne is beszéljünk... 

A hazai vasúti közlekedés "születésének" 170. évfordulója alkalmából, 2016. július 6-án nyílt meg Szolnok vasútállomáson az állandó vasúttörténeti kiállításom Szolnoki Vasúti Almárium néven, amely a vasútállomás utascsarnokában a nap 24 órájában díjmentesen enged betekintést különböző vasúti munkahelyek belső életébe. A Pest - Szolnok vasútvonal üzembehelyezésének 170. évfordulója alkalmából, 2017. szeptember 1-től Szolnok vasútállomáson a korábbi emeleti Utasellátó étteremben Almárium Látogatóközpont működik, amelyben előre egyeztetett időpontban várom az időutazásra vágyó kedves látogatókat. A Szolnoki Vasúti Almárium 2019-ben nemzeti érték minősítést kapott és felvételre került Szolnok Város települési értéktárába, majd 2020-ban Jász-Nagykun-Szolnok Megye Értéktárába.